Welkom op de site van Atelier Bas-Reliëf

Maak je eigen aardewerk


Maak je eigen aardewerk

Om zelf te beginnen met pottenbakken, zal je de juiste apparatuur nodig hebben. Belangrijke items zijn een draaischijf, oven, en een verscheidenheid van handgereedschap. Gebruik hiervoor gespecialiseerde websites om draaischijven, ovens, handgereedschap, klei en de andere items die je nodig hebt te vinden. Voor nieuwe of tweedehands ovens en draaischijven kun je ook zoeken op klei.nl en bij leveranciers zoals Veka en Keramikos. Kleine handgereedschappen en klei is vaak te vinden in een hobbywinkel bij in de buurt, maar waarschijnlijk vind je hier geen draaischijf of een oven, beter is op websites te zoeken die zich gespecialiseerd hebben in aardewerk benodigdheden.

Wat is nodig om te leren pottenbakken

Wanneer je thuis wilt pottenbakken heb je een speciale ruimte nodig. Er moet een draaischijf, oven en een werktafel zijn. Zorg ervoor dat de werkruimte ook een wastafel heeft, het werken met klei is geen schone hobby. Zorg ook voor een zinkbak aan de afvoer, anders raakt op den duur de gootsteen afvoer verstopt. De kleiresten zinken dan in deze bak en deze kan geleegd worden.

De pottenbakkers draaischijf is uiteraard een belangrijk onderdeel bij van het maken van klei aardewerk, dus zorg ervoor dat je de juiste aankoopt. Pottenbakker draaischijven worden geleverd met verschillende motoren. Afhankelijk van de grootte van de motor en hoe stevig de schijf is, kan het verschillende gewichten hanteren. Grotere stukken klei zal meer vermogen en een steviger gebouwde pottenbakkersschijf vereisen.

Natuurlijk heb je ook een oven nodig hebben als je thuis wilt pottenbakken. Als je online winkelt, dan is het belangrijk om de binnen afmetingen van de oven te weten. Het zal de maximale grootte van de werkstukken die je wilt stoken bepalen. Ovens kunnen gestookt worden met gas, maar de meest verkochte ovens zijn elektrisch. Vanwege de hoge mate van hitte die gebruikt wordt om het werk te stoken, is het belangrijk dat u controleert wat voor stroom de oven nodig heeft en gebruikt. Grotere ovens gaan vaak op krachtstroom. Anders kan het zijn dat de zekering er uitvliegt, elke keer als je probeert om je werkstuk te stoken.
Andere pottenbakkersgereedschappen zijn onder andere een spons en emmer voor het water. Deze zullen worden gebruikt tijdens het vormgeven van je aarden pot. Er zijn beginners pakketten te koop van handgereedschap dat je nodig hebt om keramiek te draaien.

Het kan kostbaar zijn om te beginnen met je hobby, daarom is het ook verstandig eerst cursussen te volgen. Het duurst is de draaischijf en de oven, maar als je eenmaal alles hebt aangeschaft heb je een studio thuis en zal het maar weinig kosten om elk stuk te creëren.
Je kunt ook proberen om wat geld te besparen bij de start van je eigen pottenbakkerij door te zoeken naar gebruikte apparatuur.


Lees verder...