Welkom op de site van Atelier Bas-Reliëf

Leren pottebakken Hoe?


Stap één

Zodra je huispottenbakkerij is opgezet, is het tijd om te beginnen om je eigen keramiek te maken. Eerst kneden we alle lucht uit de klei, daarna gooi je een klomp klei (ongeveer de grootte van een softbal) in het midden van de schijf met genoeg kracht totdat het vastzit. Zittend aan de schijf, zorg je voor natte handen en leun je naar voren, zodat je de beide handen aan weerszijden van de klei kan zetten.

Stap twee

Op de draaiende schijf begint het proces met het centreren van de klei op schijf. Doe dit door met je handen aan weerszijden van de klei druk te zetten, waardoor de klei een bal vorm krijgt en niet meer naar buiten slingert. Deze handeling heet centreren en vooral in het begin is het moeilijk om deze techniek onder de knie te krijgen. Als je tevreden bent over het centreren en de klei slingert niet meer op de draaiende schijf, kun je beginnen met het te openen van de klei door met je duimen in het midden van de klei bal naar beneden te drukken. Zorg ervoor dat uw handen nat zijn en laat de schijf flink draaien.

Stap drie

Draaien van een kom
Zorg er voor dat de klei goed vastzit op de schijf! Daarna druk je met twee handen geleidelijk de klei omhoog.

Hou met je rechterhand de duim boven op de klei. Als de klei hoger is gekomen druk je de duim van je linkerhand ook op de klei, armen naar beneden en druk zetten, niet knijpen. Schuif daarna de ene hand in de ander en gooi je gewicht naar voren toe. Leer gelijke druk te geven door deze handelingen te herhalen. Hou gelijke druk vooral in begin zoek je steun aan de bak van de schijf. Open de klei met je vingers, probeer met de stand van je vingers de klei naar je hand te zetten. Meet de dikte van je bodem. Draai om de bodem weer dikker te krijgen met de vingers de klei van de bovenrand naar het midden toe. Trek met beide handen de rand van de klei licht omhoog. De klei met de duimen tegenhouden. Corrigeer de bodem.

Laat de schijf langzamer draaien en trek twee vingers aan de binnenkant de klei geleidelijk omhoog. Hou hier de beide duimen aan de buitenkant en laat de armen rusten op de bak van de schijf. Tijdens het omhoogtrekken niet tussentijds stilstaan, de pot wordt dunner op de plek waar je handen stilstaan. Langzaam loslaten! Even met je vinger langs de bovenrand opdat de bovenrand mooi blijft. Hou de klei vochtig met water uit de spons, de klei mag niet te droog worden.

Laat de schijf langzamer draaien en schiet over de bodem heen met je vingerknokkels.Druk met je vingers van binnen de klei zacht naar buiten toe en neem de klei mee naar boven. Hou tegendruk met je knokkels. Ook hier onderweg niet stoppen en ook niet te snel omhoog.Zet de kom naar je hand door met twee vingers aan de buitenkant van de kom tegendruk te geven en geleidelijk mee te gaan omhoog. Hou met de andere hand twee vingers in de kom tijdens het omhoog trekken, de duim aan de buitenkant. De kom wordt dunner.Gebruik je loomer en schraap met twee handen van boven naar beneden toe.

Stap vier

Als je tevreden bent en je kom is voltooid dan is het tijd om het draaien te stoppen. Verwijder je kom van de schijf door met het snijdraad over de bodem van de schijf te gaan. Zet deze kom op een plank om te drogen. Wees voorzichtig met het verplaatsen, de klei kan nog niet veel hebben.
Zet een emmer op de kop boven op je pot en laat het 24 uur drogen of laat het onafgedekt voor snellere droogtijd.

Stap vijf

Om je pot af te maken, zodra de klei iets steviger, droger is, zul je gebruik moeten maken van gereedschap om de vorm en het ontwerp te verbeteren. Keramische schalen, vazen en andere gedraaide aardewerken moeten worden gecontroleerd op overdreven dikke bodems. Wanneer je je eigen aardewerk controleert, is het belangrijk om je er van bewust te zijn dat een dik gedeelte van het aardewerk een luchtbel kan bevatten. Wanneer een werkstuk met lucht in de oven wordt gestookt zal als gevolg van de hitte, zo’n pot ontploffen.

Stap zes

Nadat je klaar bent met het verfijnen van uw pot, is het tijd om deze te laten drogen. Eenmaal goed droog moet er nog gestookt worden. Volg hiervoor de aanwijzingen voor het gebruik van de kleioven. Nadat het is gebakken, wordt de pot aangeduid als ” biscuit” gebakken. Eenmaal biscuit gebakken kun je beginnen met het versieren van het werkstuk met glazuur.
Bij deze stap kun je kiezen om een glazuur te gebruiken voor een samenhangende glazen coating in één enkele kleur of voor onder glazuren om een ontwerp in zo veel of zo weinig kleuren te verven als je dat wilt. Glazuren bevatten vaak elementen van verschillende kleuren voor verschillende effecten die je pas ziet wanneer je het werkstuk hebt gebakken. Als je er voor kiest om onder glazuren te gebruiken, stook je het werkstuk met de onder glazuur er op en voeg vervolgens een laag van transparant glazuur om het werkstuk waterdicht en meer duurzaam te maken.

Leren pottenbakken – Tips en Trucs

De volgende tips en ideeën voor projecten kunnen je helpen om het meeste uit je hobby te halen bij het maken van klei aardewerk.
Voor het kopen van een pottenbakkersschijf en oven om zelf keramiek te maken thuis controleer je eerst of je het geluk hebt dat er in de buurt een pottenbakker of keramiekstudio is die dit aanbiedt. Dit kan een meer betaalbare manier zijn om aan de slag te kunnen met het maken van aardewerk.
Investeer in een glazuur potlood of maak monster tegeltjes en label hier de namen van de glazuren op. Op deze manier hoef je niet steeds opnieuw dezelfde test te doen hoe de glazuur gebakken uitpakt.
Houdt een kom water naast je pottenbakkersschijf terwijl je werkt. Dompel je handen hier regelmatig in, zodat je makkelijk blijft werken met de klei. Als de klei te nat wordt dan stop je een paar minuten met het werken, zodat het kan drogen.

Terug naar hoofdmenu...