Welkom op de site van Atelier Bas-Reliëf

Pottendraaien


Geschiedenis Pottenbakken


Potscherven zijn gevonden over de hele wereld, op elk continent. Er zijn veel boeken over de geschiedenis van het pottenbakken en ook op het internet is veel informatie te vinden over wanneer de eerste pottenbakkers-draaischijven zijn gemaakt om het maken van keramiek te versnellen. Het kan rond 800 voor Christus zijn geweest of een duizend jaar eerder. Discussies in overvloed ook over de vraag of het eerste aardewerk werd gemaakt in Egypte, Japan, of Mesopotamië (het hedendaagse Irak en Iran). Keramiek was alomtegenwoordig in de Romeinse culturen en inheemse Amerikaanse stammen voor zowel kunstwerken alsook functioneel kookgerei.
Rond 600 voor Christus hadden pottenbakkers uitgevonden dat door het gebruik van een bespanning, de hand aangedreven pottenbakkersschijven nog sneller konden draaien, wat uiteraard leidde tot meer productie van keramiek. Keramiek heeft ook geprofiteerd van de industriële revolutie, 

toen de pottenbakkers draaischijven werden gemoderniseerd met een trapper vergelijkbaar met die van een naaimachine. De pottenbakkers konden hun voeten gebruiken om meer kracht en snelheid te geven aan het wielstel. Draaischijven hebben ook geprofiteerd van elektriciteit, de snelheden van het roteren van de schijf werden variabel zonder handmatig de snelheid te schakelen of de stroom uit te schakelen.
Gedurende de laatste paar honderd jaar, is aardewerk  gemaakt door porselein fabrikanten, zoals Limoges, in Frankrijk, en Lenox, in Amerika, waar superieur vakmanschap aanwezig was en deze plaatsen zich kenmerkten door schitterende ontwerpen van keramiek te maken.

Leuke weetjes over het pottenbakken.
Het witte aardewerk met donkerblauw glazuur is gebaseerd op Delfts aardewerk. Delfts aardewerk is aardewerk dat werd gemaakt in Nederland in de stad Delft in de 16e eeuw. Vandaag de dag, gebruikt men voor het Delfts Blauw nog dezelfde technieken als de Nederlandse ambachtslieden deden.
Potscherven gevonden in archeologische opgravingen worden beschouwd als de meest waardevolle artefacten. Ze kunnen gemakkelijk worden getest op chemische verbindingen en hierdoor kan men de leeftijd bepalen.
De term ‘ keramische ‘heeft zijn wortels in het Griekse woord, ” Keramos , wat betekent aardewerk of een pottenbakker.
Wanneer je het kleiwerkstuk behandelt met glazuur en daarna stookt, veranderd het glazuur chemisch in een glazen coating die het werkstuk versterkt, maar ook waterdicht kan maken.

Professioneel leren pottenbakken
Om door te gaan in het keramisten vak, kun je een opleiding volgen. Je kunt hier je vaardigheden van het draaien verfijnen en ook grotere werkstukken maken.
Hier zijn een paar ideeën om je pottenbakkers hobby uit te breiden …
Het maken van kleiwerkstukken kan betekenen dat je verschillende technieken wilt leren of een heel servies wilt leren draaien en ook wilt leren hoe je oren maakt aan mokken en koppen.
Terwijl je potten bakt thuis, kun je prachtige geschenken maken voor vrienden en familie. Snoeppotten, potten met theelichten zijn makkelijk te maken en zijn altijd populaire cadeautjes.
Prik wat gaten in de bodem van een aarden pot voor het maken van een plantenbak. Daag jezelf uit om een schotel te maken ter grootte van een plantenbak.


Lees verder...